账号:
密码:
免费注册
立足英语音标,面向中小学英语学习全过程!
您的位置:文章 随堂资料 初三英语系列复习资料(3)动词考点集汇、讲解和训练《2》

初三英语系列复习资料(3)动词考点集汇、讲解和训练《2》

全老师    时间:2018-05-17 17:03    访问246次 有用[0] 无用[0] 举报
        【实例解析】
  1. (2004年北京海淀区中考试题)
    I’m interested in animals, so I ________ every Saturday working in an animal hospital.
    A. pay  B. get  C. take  D. spend
    答案:D。该题考查的是pay, get, take spend这四个动词的用法区别。在这四个动词中,只有spend常用于 “spend …ding sth.”的句型里,所以选D。
  2. (2004年安徽省中考试题)
    ---Listen Helen is singing in the next room.
    ---It _________ be Helen. She has gone to Beijing.
    A. can’t  B. mustn’t  C. may  D. should
    答案:A。该题考查的是情态动词的用法。表示否定地推测通常用can’t。
  3. (2004年江西省南昌市中考试题)
    ---I called you yesterday evening, but there was no answer.
    ---Oh, I am sorry I _________ dinner at my friend’s house.
    A. have  B. had  C. was having  D. have had
    答案:C。该题考查的是动词的时态。他们谈论的是昨天晚上某一时刻发生的事情,所以用过去进行时。
  4. (2004年哈尔滨市中考试题)
    ---How long have you _______ the moteobike?
    ---For about two weeks.
    A. bought  B. had  C. borrowed  D. lent
    答案:B。该题考查的是延续性动词和非延续性动词的用法区别。这四个动词中只有had 是延续性动词,它的现在完成时可以同表示一段时间的时间状语连用。
  【中考演练】
  一.单项填空
  1. Listen! Some of the girls ________ about Harry Potter. Let’s join them.
    A. are talking      B. talk
    C. will talk        D. talked
  2. Our teacher, Miss Chen, ________English on the radio the day bore yesterday.
    A. teaches         B. taught
    C. will teach       D. had taught
  3. I don’t think I _________ you in that dress before.
    A. have seen        B. was seeing
    C. saw             D. see
  4. Susan’s parents have bought a large house with a swimming pool. It _______ be very expensive.
    A. must  B. can  C. mustn’t  D. can’t
  5. Coffee is ready. How nice it ________ ! Would you like some?
    A. looks  B. smells  C. sounds  D. feels
  6. “ Mr. Zhu, you’d better _______ too much meat. You are already over weight,” said the doctor.
    A. not to eat  B. to eat  C. not eat  D. eat
  7. “Don’t always make Michael ________ this or that. He is already a big boy, dear,” Mr. Bush said to his wife.
    A. do  B. to do  C. does  D. did
  8. Sorry, I can’t hear you clearly. Will you please ________ your E-mail address? I’ll
    write it down.
    A. review  B. recite  C. report  D. repeat
  9. Don’t ________ your coat, Tom! It’s easy to catch cold in spring.
    A. take away  B. take off  C. take down  D. take out
  10. You _______ go and ask Meimei. She _______ know the answer.
    A. must; can  B. must; may  C. need; can  D. can; may
  11. I’m sorry you’ve missed the train. It ________ 10 minutes ago.
    A. left  B. has left  C. had left  D. has been left
  12. I bought a new dictionary and it ________ me 30 yuan.
    A. paid  B. spent  C. took  D. cost
  13. ---Mum, may I go out and play basketball?
     ---_______ you _______ your homework yet?
    A. Do; finish  B. Are; finishing  C. Did; finishing  D. Have; finished
  14. I have to go now. Please remember to ________ the lights when you leave.
    A. turn off  B. turn down  C. turn up  D. turn on
  15. A talk on Chinese history ________ in the school next week.
    A. be given  B. has been given  C. will be given  D. will give
  16. Look! How heavy the rain is! You’d better ________.
    A. don’t go now  B. stay here when it stops
    C. not leave until it stops  D. not to leave at once
  17. You may go fishing if your work ________.
    A. is done  B. will be done  C. has done  D. have done
  18. Cotton _______ nice and soft.
    A. is felt  B. is feeling  C. feel  D. feels
  19. ---Who cleaned the blackboard yesterday, Dick?
     ---John _________.
    A. cleaned  B. does  C. did  D. is
  20. ---Linda had nothing for breakfast this morning, _______?
     ---No. She got up too late.
    A. had she  B. hadn’t she  C. did she  D. didn’t she
  二. 阅读短文,并用括号中所给动词的适当形式填空。
                          A
     My name is Wang Bing. I’m from China. Now I ___1____ (study) at this school. I ____2___ (arrive) here on January 8. Since then, I ____3____ (make) a lot of friends. At school we speak English all the time. Next week, some new students from Africa, Asia and Latin America ____4____ (come) to our school. I’m very glad to know this because I enjoy ____5____ (meet) people from other countries.
  1. study/am studying 2. arrived 3. have made 4. will come 5. meeting
                          B
     Since 1946, one of the most important inventions has been the computer. It has been changing all our lives.
     The first computer ____1___ (build) in 1946. It ____2____ (be) as large as a room and very difficult and slow ____3____ (use). But since the invention of silicon “chip”(硅片),computers ____4____ (become) smaller, easier and faster to operate. Some computers ____5____ (be) as small as TV sets. Some can even ____6___ (make) smaller than a book. And computers ____7____ (get) smaller and smaller all the time. Who knows what the computers of tomorrow ____8___ (be) like?
     There ____9___ (be) several reasons why the computer is useful to us. First, a lot of information can ____10____ (put) into computer. Second, the computer works very quickly---thousands of times faster than a man and it will not be tired. Third, modern computers can be built into other kinds of machines, like radios, cars and planes. So today people can spend less time doing more work with a computer.
  三. 用所给动词的适当形式填空
  1. No matter what the weather is like, you can always find surfers out _______ (ride) the waves.
  2. ---What do you use the key for?
    ---It is ________ (use) for making the robot work.
  3. No news _______ (be) good news. I’m sure Jane is still all right.
  4. ---Are you feeling better these days?
    ---Yes, much better. I _______ as well as these days for a long time.
  5. It ________ (rain) heavily, you’d better not go out now.
  6. The city of Xian _______ (become) cleaner and cleaner.
  7. The boys enjoy _______ (see) fight films very much.
  8. He left the room without _______ (say) goodbye.
  9. Rice ________ (grow) in the south of China.
  10. Many trees ________ (plant) in our school yard these years.
  四. 用方框中所给的动词或动词词组的适当形式填入下列句子里,使其意思通顺,每个动词或动词词组只能用一次
  Allow, fall, not be, phone, receive, show, send for,
  pay for, be used for, turn it off, keep on
  
  
  1. It’s rather hot today, but the weather report says the temperature _______ to 28C tomorrow.
  2. “Remember, nobody ________ to eat or drink in the computer room,” the assistant said to the new students.
  3. Hi, Mike! I _________ your invitation. Thank you very much. I’ll come on time.
  4. This time yesterday I ________ the foreigners around the ancient church.
  5. My uncle phoned the booking office of the airline, and he was told there _______ any flights to Singapore in the following three days because of the bad weather.
  6. Don’t lose heart and ________ trying.
  7. Don’t watch TV. It’s too late. Please _______ and go to bed right now.
  8. Computers are useful. They can ________ sending E-mail.
  9. If you’ve lost this book, you have to _______ it.
  10. Both of his feet were hurt in the accident. _______ a doctor, please.
  【练习答案】
  一.1.A 2.B 3.A 4.A 5.B 6.C 7.A 8.D 9.B 10.D 11.A 12.D 13.D 14.A 15.C 16.C 17.A 18.D 19.C 20.C
  二. 1. was built 2.was 3. to use 4. have become 5. are 6. be made 7. are getting 8. will be 9. are 10. be put
  三. 1.riding 2.used 3.is 4.have not felt 5.is raining 6. is becoming 7.seeing 8.sayig 9.is grown 10.have been planted
  四. 1.will fall 2.is allowed 3.have received 4.was showing 5.would not be 6.keep on 7.turn it off 8.be used for 9.pay for 10.Send for
 
                                                                      
您当前不能回复,请在本页面左上角选择注册或登录!
点击发布文章
相关阅读
Copyright @ 2017-2020 www.yinbiao5.com All Rights Reserved 音标网 版权所有